9 op voorraad.
Oogstjaar | |
---|---|
Rijping | |
Drinken/bewaren | |
Druivensoorten | |
Prijsklasse | |
Geur & smaak | complex, edelzoet, filmend, romig, fruitig, lange afdronk, zoet |
Wijnhuis | |
Bijzonderheden | |
Alcohol (%) | |
Zuurgraad (g/L) | |
Restzuiker (g/L) | |
Gisting | |
Fles inhoud (L) | |
Sluiting | |
Regio | |
Jouw wijn bij |
Serveertips: Een mooi dessert van harde kazen, blauwschimmel, .., en daarbij een glaasje van deze edelzoete dessertwijn.
Serveertemperatuur: 10-12 ºC
Proefnotitie: In de neus exotisch fruit, honingaroma – de smaak edelzoet, tropisch fruit, lang aanhoudende afdronk.
Details:
Wijnmaker | Rudolf en Silvia Steiner |
Druif | Müller Thurgau, Bouvier |
Bekroning | AWC 2005: Gold Medal 90+PP |
Bodem | zand en kiezel |
Alcohol | 9% |
Zuurgehalte | 10 g/L |
Restsuiker | 237 g/L |
Flesinhoud | 0,375L |
Sluiting | Natuurkurk |
Drinken / bewaren | nu -202? bij optimale opslag |
In dit familiebedrijf wordt sinds vier generaties wijnbouw bedreven, Georg Steiner was de grondlegger en sinds 1941 wordt wijn in flessen afgevuld. Tot 1988 hebben Stefan en Maria Steiner het bedrijf verder uitgebouwd, daarna is het wijnbouwbedrijf overgedragen aan Rudolf en Silvia Steiner. Sinds 2002 voeren Silvia Steiner en zoon Martin het bedrijf van ca. 8,5Ha aan wijngaard, hiervan is 70% wit en 30% rood. Dit wijngoed is vooral sterk in zuivere wijnen. Uiteraard droge witte wijnen van de druivensoorten Welschriesling, Weißburgunder,Chardonnay, Muskaat Ottonel, Grauburgunder ofwel Pinot Gris – maar Silvia neemt de Burgenlandse naam Ruländer, Bouvier en Müller Thurgau. De rode wijnen maken ze van Blauer Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Shiraz.
JV.: In wijnbouwgebied Neusiedlersee heeft bijna iedereen wel een wijngaard. Voor mij is Silvia het adres voor mooie, zuivere zoete en dessertwijnen. Neem nou bijvoorbeeld de Auslese van Gewürz Traminer of de Trockenbeerauslese van Müller Thurgau / Bouvier uit 1999.
Het Oostenrijkse Burgenland is met 13.100 hectare wijnbouwoppervlak na het Weinviertel het tweede wijnbouwgebied van Oostenrijk. Burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk ten zuiden van de hoofdstad Wenen tegen de Hongaarse grens aan. De meeste wijnbouw in Burgenland vindt plaats in het gebied Neusiedlersee (7.649 ha.) en wordt ookwel “de zonzijde van Oostenrijk” genoemd. Oostenrijk kent in totaal slechts ca. 45.000 hectare wijnbouwareaal. Ter vergelijking, Frankrijk en Italië hebben elk 19 tot 20 keer zoveel (850.000 – 900.000 ha).
“Midden-Burgenland” kent sinds 2005 de DAC Blaufränkisch en is er sinds 2012 de NEUSIEDLERSEE DAC voor rode wijn gemaakt van de (Blauer) Zweigelt druif. Met deze DAC wijnen (Districtus Austria Controlate) brengt Oostenrijk wijnen op de markt met de typischiteit van deze autochtone druivenrassen.
De “Neusiedlersee” is een groot steppenmeer met een wateroppervlakte van zo’n 250 km2, dat tot in Hongarije doorloopt. De oostoever van het meer, regionaal bekend als “Seewinkel“, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst als natuurgebied “Neusiedlersee/Fertöt.
Het klimaat in dit vlakke deel van Oostenrijk kenmerkt zich door droge, hete zomers, stabiel herfstweer en milde winters. Het aantal zonuren kan oplopen tot wel 2000 per jaar. Het water van het meer zorgt voor de nodige vochtuitwisseling in dit “mediterrane” klimaat. Begin augustus is de watertemperatuur veelal 23-28 ºC.
Kortom, Burgenland is een goede omgeving voor optimale groei en rijping van druiven als basis voor karaktervolle witte, rosé, rode en dessertwijnen. De Neusiedlersee dessertwijnen behoren naast Sauternes en Tockay wijnen tot de besten ter wereld.
Copyright © 2022 De Kelder van de Coningh – alle rechten voorbehouden.
Webdiensten – Plus Automatisering