20 op voorraad.
Oogstjaar | |
---|---|
Alcohol (%) | |
Drinken/bewaren | |
Sluiting | |
Fles inhoud (L) | |
Gisting | |
Restzuiker (g/L) | |
Zuurgraad (g/L) | |
Wijngaard | |
Rijping | |
Bijzonderheden | |
Druivensoorten | |
Wijnhuis | |
Geur & smaak | complex, edelzoet, filmend, romig, fruitig, lange afdronk, zoet |
Prijsklasse | |
Regio | |
Jouw wijn bij |
Waarom hebben we destijds niet meer ingekocht van deze “TrockenBeerAuslese Reserva”?
“5475” staat voor het aantal dagen, dat deze trockenbeerauslese op klein eikenhouten vat heeft gerijpt.
Serveertip: Een wijn om bij weg te mijmeren.
Serveertemperatuur: 8-10 ºC
Proefnotitie: De neus doet je denken aan sherry, ook witte chocola met vijgen – de smaak zeer vol en rond, caramel, abribozen, gedroogd fruit, mooie zoet-zuur balans en heerlijk lange, zoete afdronk, die ook “strak” is.
Details:
Wijnhuis | Michlits Stadlmann |
Druif | Gewürz Traminer |
Wijngaard | Erdei |
Rijping | 15 jaar op nieuw klein eikenhouten vat |
Opbrengst | 9 hl/ha |
Oogstjaar | 1995 |
Op fles | juni 2010 |
Alcohol | 14,5% |
Zuurgehalte | 5,5 g/L |
Restsuiker | 180 g/L |
Flesinhoud | 0,375L |
Sluiting | natuurkurk |
Drinken / bewaren | 2010 – 2025 bij optimale opslag |
Het Oostenrijkse Burgenland is met 13.100 hectare wijnbouwoppervlak na het Weinviertel het tweede wijnbouwgebied van Oostenrijk. Burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk ten zuiden van de hoofdstad Wenen tegen de Hongaarse grens aan. De meeste wijnbouw in Burgenland vindt plaats in het gebied Neusiedlersee (7.649 ha.) en wordt ookwel “de zonzijde van Oostenrijk” genoemd. Oostenrijk kent in totaal slechts ca. 45.000 hectare wijnbouwareaal. Ter vergelijking, Frankrijk en Italië hebben elk 19 tot 20 keer zoveel (850.000 – 900.000 ha).
“Midden-Burgenland” kent sinds 2005 de DAC Blaufränkisch en is er sinds 2012 de NEUSIEDLERSEE DAC voor rode wijn gemaakt van de (Blauer) Zweigelt druif. Met deze DAC wijnen (Districtus Austria Controlate) brengt Oostenrijk wijnen op de markt met de typischiteit van deze autochtone druivenrassen.
De “Neusiedlersee” is een groot steppenmeer met een wateroppervlakte van zo’n 250 km2, dat tot in Hongarije doorloopt. De oostoever van het meer, regionaal bekend als “Seewinkel“, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst als natuurgebied “Neusiedlersee/Fertöt.
Het klimaat in dit vlakke deel van Oostenrijk kenmerkt zich door droge, hete zomers, stabiel herfstweer en milde winters. Het aantal zonuren kan oplopen tot wel 2000 per jaar. Het water van het meer zorgt voor de nodige vochtuitwisseling in dit “mediterrane” klimaat. Begin augustus is de watertemperatuur veelal 23-28 ºC.
Kortom, Burgenland is een goede omgeving voor optimale groei en rijping van druiven als basis voor karaktervolle witte, rosé, rode en dessertwijnen. De Neusiedlersee dessertwijnen behoren naast Sauternes en Tockay wijnen tot de besten ter wereld.
Copyright © 2022 De Kelder van de Coningh – alle rechten voorbehouden.
Webdiensten – Plus Automatisering