29 op voorraad.
Druivensoorten | |
---|---|
Geur & smaak | |
Rijping | |
Oogstjaar | |
Prijsklasse | |
Drinken/bewaren | |
Regio | |
Wijnhuis |
De wijn is nu prima op dronk, maar kan nog rijpen op fles.
Serveertip: veelzijdige spijsbegeleider, wit vlees, gevogelte, maar ook mooi bij salades met bijv.makreel of Aziatische gerechten.
Serveertemperatuur: 10 – 12 °C
Proefnotities: Appel, perzik, fris fruitig, kruidig, peper, iets vanille. Mooie afdronk. Een wijn die plezier geeft. Schroefdop losdraaien, in het glas ermee en geniet van het leven..
Details:
Wijnhuis | Schaller vom See |
Druif | Grüner Veltliner |
Alcohol | 13,5 % |
Zuurgehalte | 5,8 g/L |
Restsuiker | 1,8 g/L |
Vinificatie | gisting op klein vat bij 15 °C |
Rijping | in rvs tank |
Op fles | |
Flesinhoud | 0,75L |
Sluiting | schroefdop |
Drinken / bewaren | 2022– 2026, bij optimale opslag |
Josef Lentsch bestiert met zijn familie een mooi restaurant en wijngoed in Podersdorf am See. Zand en grind met hier en daar dunne humuslagen zijn karakteristiek voor de bodem in de wijngaarden. Zij cultiveren vooral de burgunder druivenrassen als Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Pinot Noir (Spätburgunder), maar ook van Welschriesling maken ze hel mooie (prädikaats-) wijnen. Sinds kort is dochter Christine met haar partner Andreas actief in het wijnbouwbedrijf..
De wijngaard Karmarzik, eigenlijk heet deze Schrammel, is de favouriete wijngaard van Josef Lentsch. Ze ligt direct aan het meer, de Neusiedlersee, richting „Hölle“ en de bodem bestaat uit puur strandzand. Het is terroir wqaarop de Welschriesling het geweldig naar de zin heeft en met swijnstokken van minstend 10 jaar oud, komen hier jaarlijks hele mooie Prädikatswijnen en/of klassieke Welschriesling wijnen vandaan.
Het Oostenrijkse Burgenland is met 13.100 hectare wijnbouwoppervlak na het Weinviertel het tweede wijnbouwgebied van Oostenrijk. Burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk ten zuiden van de hoofdstad Wenen tegen de Hongaarse grens aan. De meeste wijnbouw in Burgenland vindt plaats in het gebied Neusiedlersee (7.649 ha.) en wordt ookwel “de zonzijde van Oostenrijk” genoemd. Oostenrijk kent in totaal slechts ca. 45.000 hectare wijnbouwareaal. Ter vergelijking, Frankrijk en Italië hebben elk 19 tot 20 keer zoveel (850.000 – 900.000 ha).
“Midden-Burgenland” kent sinds 2005 de DAC Blaufränkisch en is er sinds 2012 de NEUSIEDLERSEE DAC voor rode wijn gemaakt van de (Blauer) Zweigelt druif. Met deze DAC wijnen (Districtus Austria Controlate) brengt Oostenrijk wijnen op de markt met de typischiteit van deze autochtone druivenrassen.
De “Neusiedlersee” is een groot steppenmeer met een wateroppervlakte van zo’n 250 km2, dat tot in Hongarije doorloopt. De oostoever van het meer, regionaal bekend als “Seewinkel“, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst als natuurgebied “Neusiedlersee/Fertöt.
Het klimaat in dit vlakke deel van Oostenrijk kenmerkt zich door droge, hete zomers, stabiel herfstweer en milde winters. Het aantal zonuren kan oplopen tot wel 2000 per jaar. Het water van het meer zorgt voor de nodige vochtuitwisseling in dit “mediterrane” klimaat. Begin augustus is de watertemperatuur veelal 23-28 ºC.
Kortom, Burgenland is een goede omgeving voor optimale groei en rijping van druiven als basis voor karaktervolle witte, rosé, rode en dessertwijnen. De Neusiedlersee dessertwijnen behoren naast Sauternes en Tockay wijnen tot de besten ter wereld.
Copyright © 2022 De Kelder van de Coningh – alle rechten voorbehouden.
Webdiensten – Plus Automatisering