+31 653 89 82 84 info@dekeldervandeconingh.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Ons assortiment

Product filters

Druif
Geur & smaak
Rijping
Oogstjaar
Prijsklasse
Drinken of bewaren
Reset filter

Dessertwijnen uit Oostenrijk

Het wijnbouwgebied Neusiedlersee is wereldberoemd vanwege haar elegante dessertwijnen. 

Oostenrijk onderscheidt zgn. "Prädikatsweine". Dit zijn kwaliteitswijnen die een speciale oogst en/of wijnbereiding hebben ondergaan. Prädikatswijnen worden ingedeeld op basis van het druivensuikergehalte in het most (ongegist druivensap) en dit wordt uitgedrukt in Klosterneuburger Mostwaage (KMW)*. Hoe hoger het getal, des te zoeter de wijn. Overigens is suiker toevoegen en/of concentreren in Oostenrijk bij wet verboden, het gaat dus om het natuurlijke gehalte aan druivensuiker in de wijn.

 

Oostenrijkse dessertwijnen en zoete wijnen van De Kelder van de Coningh

De karaktervolle, zoete wijnen en dessertwijnen van De Kelder van de Coningh zijn gemaakt van druivenrassen zoals de Grüner Veltliner, Sämling 88 / Scheurebe, Chardonnay, Gewürztraminer en soms ook van blauwe druiven als (Blauer) Zweigelt en Merlot. Probeert u eens de fruitige, licht kruidige Eiswein van Grüner Veltliner of de intens aromatische Trockenbeerauslese van Grüner Veltliner. Of geeft u wellicht de voorkeur aan een minder zoete Sämling Spätlese? 
 

De minimale eisen* voor "Prädikatsweine" zijn:

Spätlese 19° KMW
Auslese 21º KMW
Beerenauslese 25º KMW
Ausbruch 27º KMW
Trockenbeerauslese 30º KMW
   
Eiswein kent twee criteria n.l. minimaal 25° KMW en de druiven dienen van nature bevroren te zijn tijdens pluk tot en met het persen.

 

*) Voorbeeld: 20° KMW betekent dat 100kg most 20kg druivensuiker bevat. Deze wijn mag als "Spätlese" worden verkocht en dus niet als "Auslese". Zoete witte wijn of zoete rode wijn heeft in Oostenrijk most met 17-19ºKMW. Dit is dus onvoldoende om Spätlese te mogen heten. Bij de meeste zoete en "Prädikatsweine" wordt het gistingsproces bewust eerder gestopt door sterk af te koelen. Niet alle druivensuiker wordt daardoor omgezet in alcohol en blijft er dus een relatief hoog gehalte restsuiker over en een laag alcohol precentage. 

Webdiensten - Plus Automatisering