+31 653 89 82 84 info@dekeldervandeconingh.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Ons assortiment

Product filters

Druif
Geur & smaak
Rijping
Oogstjaar
Prijsklasse
Drinken of bewaren
Reset filter

Dessertwijnen uit Oostenrijk

Het wijnbouwgebied Neusiedlersee is wereldberoemd vanwege haar elegante dessertwijnen. 

Oostenrijk kent een zeer strenge wijn wetgeving. Landwijn, kwaliteittswijn en zgn. "Prädikatsweine". Dit zijn kwaliteitswijnen, die per "kwaliteitsniveau" specifieke eisen kennen. Prädikatswijnen worden ingedeeld op basis van het druivensuikergehalte in het most (ongegist druivensap) en dit wordt uitgedrukt in Klosterneuburger Mostwaage (KMW)*. Hoe hoger het getal, des te zoeter de wijn. Overigens is suiker toevoegen en/of concentreren in Oostenrijk bij wet verboden, het gaat dus om het natuurlijke gehalte aan druivensuiker in de wijn.

Oostenrijkse dessertwijnen en zoete wijnen van De Kelder van de Coningh

De karaktervolle, zoete wijnen en dessertwijnen van De Kelder van de Coningh zijn gemaakt van druivenrassen zoals de Grüner Veltliner, Sämling 88 / Scheurebe, Chardonnay, Gewürztraminer en soms ook van blauwe druiven als (Blauer) Zweigelt en Merlot. 

De minimale eisen* voor "Prädikatsweine" zijn:

Spätlese 19° KMW
Auslese 21º KMW
Beerenauslese 25º KMW
Ausbruch 27º KMW
Trockenbeerauslese 30º KMW
   
Eiswein kent twee criteria n.l. minimaal 25° KMW en de druiven dienen van nature bevroren te zijn tijdens pluk tot en met het persen.

 

*) Voorbeeld: 20° KMW betekent dat 100kg most, minimaal 20kg druivensuiker dient te bevatten. Deze wijn mag als "Spätlese" worden verkocht en dus niet als "Auslese". Bij de meeste zoete en "Prädikatsweine" wordt het gistingsproces bewust eerder gestopt door sterk af te koelen. Hierdoor wordt niet alle druivensuiker omgezet in alcohol en blijft er dus een relatief hoog gehalte restsuiker over en een veelal laag alcohol precentage. 

 

Webdiensten - Plus Automatisering