Oostenrijkse druivensoorten

Oostenrijkse druivensoorten

Bron: Kleine Sortenkunde 2012 – Österreichische Wein Marketing

 

In Oostenrijk zijn 22 soorten witte en 13 blauwe druivenrassen goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijn. NB Volgens de Oostenrijkse wijnwetgeving – een van de strengste ter wereld – mag wijn slechts "kwaliteitswijn" heten, als er onder andere niet meer dan 9000 kg (ca. 6.750 L) per ha. Is geproduceerd. 

 

Het aandeel voor rode wijn is de laatste decennia verdubbeld en is per 2012 goed voor een derde van het totale areaal een wijngaard oppervlakte van 46.000 ha. Oostenrijk beschikt over uitstekende gebieden (terroirs) voor wijnbouw van internationale druivenrassen als Riesling, Pinot Blanc ( Weiβburgunder), Chardonnay, Muscat, Traminer, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Minstens zo belangrijk is het potentieel aan inheemse druivenrassen met aan de top de Grüner Veltliner, goed voor bijna een derde qua oppervlakte en verder druivenrassen als Neuburger, Rotgipfler, Zierfandler, Roter Veltliner - allen voor witte wijnproductie. Daarnaast de druivenrassen Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Wildbacher voor rosé en rode wijnen. 

In Oostenrijk kent het maken van wijn, het kweken en veredelen van druivenrassen een lange geschiedenis. Het “Lehr- und Forschungsinstitut voor wijnbouw en fruitteelt Klosterneuburg” is de oudste ter wereld en vierde in 2010 haar 150ste verjaardag.