Grüner Veltliner - de Oostenrijkse witte wijn

Grüner Veltliner is de meest belangrijke witte druivensoort van Oostenrijk. In de 50-er jaren was het de meest verspreide druif vanwege de introductie door Lenz Moser van zijn wijnbouw trainingssysteem. Nu is de Grüner Veltliner het meest gepland in Nederoostenrijk en noordelijk Burgenland. Tussen 1999 en 2009 is het aanbouw oppervlak met zo’n 22% afgenomen, maar dit druivenras blijft bij verre de belangrijkste soort in Oostenrijk.

Oorsprong: Oostenrijk, Nederoostenrijk, Burgenland

Afstamming: Natuurlijke afkomst van Traminer en St. Georgen. De tweede oudervariant stamt uit St. Georgen, Burgenland. De Grüner Veltliner is geen familie van de Roter Veltliner en de Frühroter Veltliner.

Wijngaard oppervlakte in Oostenrijk: 13.500 ha (29%)

Rijping: midden seizoen

Kenmerken: Grüner Veltliner is een vruchtbaar ras en opbrengst reductie middels snoeien is gewenst. Voelt zich prettig op diepe löss grond, houdt niet van droogte, is kwetsbaar tijdens de bloei en gevoelig voor o.a. peronospora. De druiven hebben een behoorlijk dikke schil, daardoor bijna ongevoelig voor botrytus. 

Wijn: Grüner Veltliner kent bijna alle kwaliteitsniveaus van lichte landwijn, hoge zuren wijnen tot schitterende prädikaatswijnen. De wijngaard en opbrengst zijn doorslaggevend voor de kwaliteit. Kruidige, peperige wijnen komen het meest voor. 
Bron: Kleine Sortenkunde - ÖWM

TIP: Als u interesse heeft om verschillende wijnen te proeven, stel dan een proefdoosje van Grüner Veltliner samen.