+31 653 89 82 84 info@dekeldervandeconingh.nl

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Ons assortiment

Product filters

Druif
Geur & smaak
Rijping
Oogstjaar
Prijsklasse
Drinken of bewaren
Reset filter

Sektkellerei Szigeti

Sektkellerei Szigeti

Sektkellerei Szigeti - Gols

De kwailteit van wijn, ook sekt, begint in de wijngaard. Als eerste worden de druiven van hun stengels ontdaan, vervolgens licht geperst. Er wordt nauwkeurig toegezien dat slechts het eerste 2/3 deel van het geperste most voor de bereiding van sekt wordt gebruikt. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel gist en bitters meekomen. Het most blijft een nacht staan, zodat depot naar de bodem zinkt en kan worden afgescheiden. Het heldere most wordt gekoeld en langzaam vergist, het gist zet de natuurlijke suikers om in alcohol. Vervolgens wordt de wijn gefilterd en in flessen afgevuld.  

De tweede gisting vindt plaats op de originele fles, hiertoe wordt suiker en gist toegevoegd, in sekt flessen gevuld en met kroonkurken afgesloten. Door de gisting op de fles - suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur - stijgt het alcoholpercentage met ca. 1,2 Vol% en de druk komt op 6 tot 7 Bar. De sektflessen liggen vervolgens op gistdepot "sur lie"voor tenminste 9 maanden. Soms took wel tot 10 jaren. Tijdens deze rijping ontstaat het typische "Champagnebouket". De gistcellen knappen - autolyse - en geven de sekt dat speciale gistaroma. Hoe langer de sekt rijpt des te weelderiger het boeket wordt en deste duurder de sekt. 

Gedurende twee dagen worden de flessen met de kop schuin naar beneden geschud, zodat het gistdepot loslaat en naar de hals glijdt. Vroeger gebeurde dit met de hand (tot 30.000 flessen per dag per persoon) tegenwoordig gaat dit machinaal. 

De laatste stap - degorsieren - is nogal complex. De hals wordt in een bad van minus 22 ºC gekoeld, zodat het gistdepot tot een ijsprop bevriesd. Er gaat altijd iets sekt verloren en dus worden de flessen bijgevuld - dosage. Dit is het geheim van de wijnmaker. De wijn wordt bijgevuld met iets "liqueur d'expedition" - een mengsel van suiker en wijn. Dit geeft sekt haar smaakrichting - Brut tot halfzoet. Szigeti gebruikt Prädikaatswijn als Spätlese, Auslese, Eiswein als dosage. Vervolkgens worden de flessen gekurkt en met een "muselet" gezekerd en geëtiketteerd.    

Bron: Sektkellerei Szigeti - Gols


Webdiensten - Plus Automatisering