Wijn uit Oostenrijk
Oostenrijk is een klein land qua wijnbouw areaal. Ondanks de verscheidenheid aan Oostenrijkse wijnen, is er één gemeenschappelijk kenmerk dat Oostenrijkse wijnen duidelijk onderscheidt van het internationale assortiment: de aromatische frisheid ondanks volledige fysiologische rijpheid. Nergens ter wereld smaken dichte wijnen zo lichtvoetig, nergens anders zijn verse wijnen zo compact. Uiteraard zijn er grote regionale verschillen, die enerzijds veroorzaakt worden door de verschillende grondsoorten en anderzijds door de microklimatologische verschillen. Globaal kunnen echter vier grote gebieden ( Donaugebied , Weinviertel , Pannonische klimaat , Stiermarken en Bergland ) worden gedefinieerd op basis van de klimatologische situatie , die tot uiting komen in het basiskarakter van de wijnen.
De Kelder van de Coningh importeert vooral wijnen uit het wijnbouwgebied Neusiedlersee in Burgenland. Ook zijn we zeer gecharmeerd van wijnen van Weinrieder (Weinviertel, N.Ö.) en van Strehn (Mittel Burgenland).
Het Oostenrijkse Burgenland is met ca. 11.000 hectare wijnbouwoppervlak na het Weinviertel (ca. 14.001 ha.) het tweede wijnbouwgebied van Oostenrijk. Burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk ten zuiden van de hoofdstad Wenen tegen de Hongaarse grens aan. De meeste wijnbouw in Burgenland vindt plaats in het gebied Neusiedlersee (ca. 6.200 ha.) en wordt ook wel “de zonzijde van Oostenrijk” genoemd. Oostenrijk kent in totaal slechts ca. 45.000 hectare wijnbouwareaal. Ter vergelijking, Frankrijk en Italië hebben elk 19 tot 20 keer zoveel (850.000 – 900.000 ha).
“Midden-Burgenland” kent sinds 2005 de DAC Blaufränkisch en is er sinds 2012 de NEUSIEDLERSEE DAC voor rode wijn gemaakt van de (Blauer) Zweigelt druif. Met deze DAC wijnen (Districtus Austria Controlate) brengt Oostenrijk wijnen op de markt met de typischiteit van deze autochtone druivenrassen.
De “Neusiedlersee” is een groot steppenmeer met een wateroppervlakte van zo’n 250 km2, dat tot in Hongarije doorloopt. De oostoever van het meer, regionaal bekend als “Seewinkel“, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst als natuurgebied “Neusiedlersee/Fertöt.
Foto: E.A. van Vrijberghe de Coningh
Het klimaat in dit vlakke deel van Oostenrijk kenmerkt zich door droge, hete zomers, stabiel herfstweer en milde winters. Het aantal zonuren kan oplopen tot wel 2000 per jaar. Het water van het meer zorgt voor de nodige vochtuitwisseling in dit “mediterrane” klimaat. Begin augustus is de watertemperatuur veelal 23-28 ºC.
Kortom, Burgenland is een goede omgeving voor optimale groei en rijping van druiven als basis voor karaktervolle witte, rosé, rode en dessertwijnen. De Neusiedlersee dessertwijnen behoren naast Sauternes en Tockay wijnen tot de besten ter wereld.
Bron: o.a. austriawine.com